Rozmaryn

ROZMARYN (ružmarin)

Rozmaryn to jedna z tych roślin, które swoją ojczyznę znajdują w krajach Europy Południowej. Jego popularność trwa już jednak od stuleci, trudno zatem utrzymywać, że nie jest on znany w naszym kraju. Trudno zresztą dziwić się temu, mówimy bowiem przecież o wiecznie zielonym krzewie charakteryzującym się wyjątkowo intensywnym zapachem i niebieskimi lub różowymi kwiatami.

Rozmaryn to roślina uprawna, pierwsze informacje o tym, że budził on zainteresowanie hodowców pochodzą przy tym ze starożytnego Rzymu. W przeszłości rozmaryn był wykorzystywany przede wszystkim w sztuce medycznej oraz w kulinariach, dziś jednak można spotkać również osoby uważające, że jest to niezwykle atrakcyjna roślina ozdobna. W polskich domach rozmaryn najczęściej pojawia się w doniczkach, choć w czasie upalnych letnich miesięcy bywa wynoszony również do ogrodów i na werandy ciesząc oczy pięknym wyglądem i zachwycając intensywnym zapachem. Przed wiekami rozmaryn był zresztą również rośliną, której przypisywano magiczną moc. Na ziemiach dzisiejszej Chorwacji popularne było przeświadczenie, że rozmaryn potrafi ochronić człowieka przed złymi duchami, które atakują go w przełomowych momentach życia takich, jak choćby ślub. To właśnie dlatego panna młoda, profilaktycznie, szła do ślubu z bukietem złożonym między innymi z gałązek rozmarynu, a moc rośliny sprawiała, że złe duchy nie miały do niej dostępu. I dziś tradycja zdobienia bukietu ślubnego gałęziami tej rośliny jest silna w Chorwacji, a zwolenniczki rozmarynowych bukietów ślubnych skutecznie odpierają ataki miłośniczek bardziej nowoczesnych kwiatów.

Nawet jeśli dziś nie wierzymy już w to, że rozmaryn może ochronić nas przed istotami o nadprzyrodzonych mocach, chętnie odwołujemy się do tych jego właściwości, które odkryła przed nami medycyna naturalna. Najbardziej znaną właściwością rozmarynu jest umiejętność pobudzania krążenia krwi, wiadomo jednak również, że stosowane zewnętrznie liście działają przeciwzapalnie. Z kolei herbata z rozmarynu (może być również połączeniem rozmarynu i innych ziół) jest zalecana osobom mającym problemy z układem pokarmowym łagodząc nie tylko bóle brzucha, ale również pobudzając apetyt i przyspieszając trawienie. Ta umiejętność sprawia, że rozmaryn jest ceniony i przez kucharzy często uważających go za przyprawę, którą warto wzbogacić ciężkostrawne potrawy. Wyjątkowość rozmarynu została doceniona również przez producentów alkoholu, roślina jest więc wykorzystywana podczas produkcji wina, likieru, a nawet wódki zapewniając napojom alkoholowym oryginalny aromat i wzbogacając ich smak.





Komentarze

Niesamowity smak maja ryby, które podczas grilowania smarowane są oliwą przy pomocy gałązki rozmarynu. Pan Borys robi to chyba najlepiej ;)

10.0
Liczba opinii: 1



Liczba wyświetleń: 33087

(297)

Polecane obiekty