Wczasy w Chorwacji-zapach migdałów
MIGDAŁ (badem)
Migdał to wieloletnia roślina z gatunku różowatych. Choć jej ojczyzną jest Azja Środkowa oraz Azja Mniejsza dziś największym jej eksporterem są Stany Zjednoczone. W zależności od odmiany mówiąc o migdale mamy na myśli duży krzew albo niewielkie drzewo, które nie przekracza dziesięciu metrów wysokości i charakteryzuje się miedzy innymi tym, że gubi swoje liście na zimę. Jeszcze zanim na drzewie pojawią się same liście, a w dalszej kolejności również owoce można zaobserwować na nim urokliwe białe lub różowe kwiaty. Wspomniane już owoce są podłużne i nieco spłaszczone, a największe z nich mogą mierzyć nawet do sześciu centymetrów. Jeżeli nie są przejrzałe, owoce nadają się do jedzenia, zazwyczaj jednak migdały kojarzymy przede wszystkim z pestkami, które po opadnięciu owoców zostały wyłuskane.
Amatorzy gotowania zazwyczaj dodają migdały do ciast oraz sałatek owocowych i warzywnych, charakterystyczne jest zaś dla nich i to, że z reguły nie koncentrują się na samych tylko pestkach drzewa migdałowego, ale podają je w połączeniu z innymi bakaliami. W krajach śródziemnomorskich dużą popularnością cieszy się jednak również olej migdałowy o nieco słodkawym smaku i przyjemnym zapachu. Wykorzystuje się go przede wszystkim do aromatyzowania ciast oraz produkowania marcepanu, olej migdałowy jest jednak również stosowany w przemyśle kosmetycznym, znakomicie sprawdza się bowiem jako element składowy różnego rodzaju kremów, mydeł, a nawet perfum.
O zasadności spożywania migdałów przypominają nam zresztą nie tylko kucharze. Wiele dobrego mają do powiedzenia na ich temat również przedstawiciele służby zdrowia i to nawet pomimo tego, że migdały odznaczają się dużą zawartością tłuszczów. W ich skład wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, których nie powinny bać się nawet osoby znajdujące się na diecie, nie bez znaczenia jest zaś i to, że migdały posiadają również olbrzymie pokłady witaminy B2 oraz E będąc jednocześnie cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. Wchodzące w skład migdałów magnez, potas oraz fosfor sprawiają, że można stosować je u osób zagrożonych rozwojem choroby wieńcowej, na uwagę zasługuje zaś i to, że stosuje się je w profilaktyce nadciśnienia tętniczego. Zanim jednak udamy się do sklepu po migdały pamiętajmy, że najbardziej wskazane są te, które nie zostały przetworzone. Migdały smażone, prażone lub gotowane są niewątpliwie równie smaczne, nie są już jednak aż tak zdrowe.