Likier z nespoli-to idealne uzupełnienie wczasów w Chorwacji
NIEŚPLIK JAPOŃSKI (nešpola)
Nazwa nieśplik japoński z pewnością nie powie wiele Polakom, ten duży krzew charakteryzujący się kulistą koroną oraz drobnymi, lekko zaokrąglonymi owocami nie jest bowiem spotykany w naszym kraju. Uprawia go jedynie grupa pasjonatów, a amatorzy nietypowych smaków niekiedy natrafiają na wykonane z niego przetwory. Jeżeli jednak użyjemy nazwy nešpola lub mušmula wiele osób uśmiechnie się ze zrozumieniem, choć bowiem naturalnie roślina ta rośnie przede wszystkim w południowo-wschodnich Chinach, spotkać można ją również w okolicach Splitu, a także w południowej Dalmacji, a więc w miejscach chętnie odwiedzanych przez Polaków.
W zależności od rodzaju nieśplik japoński może mieć od trzech do nawet dziesięciu metrów wysokości, charakterystyczny jest dla niego przy tym krótki pień. Roślina ta charakteryzuje się również dość dużymi liśćmi niekiedy osiągającymi nawet 25 centymetrów długości, a także żółtymi lub pomarańczowymi (tu znowu duże znaczenie ma odmiana) owocami o słodkim miąższu zawierającym dużą ilość soku i lekko kwaśnawy posmak.
Owoc zawiera sporo cukrów i bardzo zdrowy smak jabłkowy, osoby, które sięgają po niego nie mogą być więc rozczarowane. Co ważne, wspomniane już wcześniej przetwory nie są wcale jedynym pomysłem na to, jak nešpola może być wykorzystywana w praktyce. Wiele osób utrzymuje, że owoc najlepiej smakuje na surowo, popularne są zaś również kompoty, w których jest on podstawowym albo dodatkowym składnikiem. W niektórych dalmatyńskich restauracjach nieśplik japoński jest jednym z elementów sałatek owocowych, wielbicieli alkoholi z pewnością ucieszy zaś to, że można przygotowywać z niego smaczny likier. Co ciekawe, owoc znajduje również uznanie w oczach zwolenników medycyny naturalnej, syrop powstający z jego wykorzystaniem łagodzi bowiem kaszel.