DORADA (orada)
W basenie Morza Śródziemnego oraz w niektórych miejscach na wschodzie Oceanu Atlantyckiego mieszka dorada – ryba z rodziny prażmowatych, która obecnie jest jedynym przedstawicielem tego gatunku. Charakteryzuje się między innymi małym otworem gębowym z ostrymi zębami, srebrzystym ubarwieniem z nieco ciemniejszym odcieniem na grzbiecie i jaśniejszym brzuchem, a także budzącą szacunek długością wynoszącą do siedemdziesięciu centymetrów. Dorada znana jest i z tego, że jest rybą smaczną i wartościową, stąd też zainteresowanie budziła już w czasach starożytnych. Z przekazów historycznych wiemy, że była to ulubiona ryba Rzymian, sami zresztą nie dziwimy się ich gustowi i chętnie zamawiamy potrawy z wykorzystaniem dorady serwowane w barach i restauracjach.
Dorada to ryba, którą z pewnością spotkamy w czasie pobytu w Chorwacji, osoby, które zechcą jej spróbować mogą jednak natrafić na pewne problemy. Trudności nie stanowi przy tym samo wejście w posiadanie ryby, ale raczej to, że jest ona dla miejscowej ludności i turystów wyzwaniem lingwistycznym. Jej oficjalna nazwa to komarča, na południu kraju znacznie bardziej popularne jest pochodzące z języka włoskiego określenie orada, a lingwiści i kucharze zwracają uwagę na to, że na wybrzeżu Adriatyku dorada ma ponad trzydzieści innych nazw. W sprzedaży znajdują się przy tym zarówno ryby łowione w Adriatyku, jak i te hodowane przez człowieka w starannie wydzielonych akwenach wodnych. Smakosze uważają co prawda, że źródło pochodzenia ryby wpływa na jej smak, turyści nie powinni jednak odczuć żadnej różnicy, delektując się smaczną doradą.