Wakacje w Chorwacji i białe wino RUKATAC
Turyści, którzy spędzają wakacje w Chorwacji na półwyspie Pelješac zdają sobie sprawę z tego, że słynie on przede wszystkim z czerwonych win wytrawnych. Czy jednak oznacza to, że miłośnicy win białych muszą obejść się smakiem podejmując próbę zmiany swoich upodobań? Na szczęście nie, Pelješac oferuje nam bowiem miedzy innymi wino Rukatac, które potwierdza, że również produkcja win białych jest dla mieszkańców półwyspu niemałym powodem do dumy.
Wino Rukatac powstaje z oryginalnego, typowego przede wszystkim dla południowej Dalmacji szczepu białych winogron o tej samej nazwie znanych jednak również jako maraština. Szczep ten cieszy się sporą popularnością ze względu na swoją płodność, osoby, które zawodowo zajmują się winogronami zwracają przy tym uwagę i na słodkość owoców, co jest bez wątpienia ich atutem. Samo wino Rukatac charakteryzuje się żółtym, przejrzystym kolorem, specyficznym kwiatowym zapachem i pełnią smaku, którego wspomnienie pozostaje nawet po wypiciu lampki trunku. Wino to podaje się zazwyczaj schłodzone do temperatury dwunastu stopni serwując je do pieczonego mięsa oraz owoców morza. Wino o tej samej nazwie (i z wykorzystaniem tego samego szczepu winogron) produkuje się również na sąsiedniej wyspie Korčuli.