Nie ma w określeniu: "tradycja przenika się z nowoczesnością" ani grama przesady. Wspaniałe „Dalmatyńskie Konoby” łączą w sobie nietuzinkowe doświadczenia pokoleń kucharzy, wychowanych w oparciu o wiedzę, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Nigdzie tak, jak w tym miejscu nie spróbujemy wspaniałych specjałów, które w żadnym zakątku świata nie smakują tak, jak w Dalmacji. Czy są to wygrzewające się w słońcu słodkie pomidory, czy suszona morskim wiatrem dojrzewająca szynka, czy też lokalne przyprawy będące smacznym uzupełnieniem posiłków. Chleb w domowych konobach podobnie jak wyśmienite dania mięsne przyrządza się według starej receptury pod „Peką”. Powoduje to że nawet po kilku dniach jest on świeży, chrupiący i świetnie nadaje się do spożycia. Do posiłków gospodarze podają wyśmienite wino: czerwone bądź białe, winorośl bowiem ma w tym regionie wspaniałe warunki, powodując że przygotowane wino jest wyjątkowe nie tylko w skali Chorwacji. Wszystkich naszych miłych gości serdecznie zapraszamy do „Konoby” naszego przyjaciela Tiho, który jak nikt inny w Dalmacji wkłada całe swoje serce w przygotowanie pysznych potraw będących wspaniałym uzupełnieniem pobytu w Dalmacji. Na
In the saying that „the modern meets the old” there’s no exaggeration in this case. Amazing „Dalmatian Konobas” combine exceptional experience of the generations of chefs, who raised mastering the knowledge passed on from generation to generation . Nowhere else will you find such fantastic specialities that taste the way they do in Dalmatia. Whether we are talking about mellowing potatoes or ham dried by the sea wind, or maybe local spices being a tasty addition to the meals. Bread, as well as meat dishes are prepared according to a traditional recipe „under the Peka”. It makes it stay fresh, crispy and perfect to eat even after a couple of days. Delicious wine: either red or white is served by the owners with the meal, since the grapevine has great conditions to grow in this region, making the wine unique not only within the Croatian market. We invite all of our guests to the „Konoba” of our friend Tiho, who unlike anybody else puts his entire heart into preparing delicious dishes, which will be a wonderful part to your stay in Dalmatia. You need to remember, though, that meals in „Dalmatian Konobas” have to be booked in advance.
„I’m leaving Dalmatia next week. Here you have a link to the local culinary specialities. The ones who don’t know these, should regret that, the ones who tasted them, should miss them”
Greetings,
Robert Makłowicz
http://www.facebook.com/pages/Robert-Mak%C5%82owicz/185214101494440
leży pamiętać że posiłki w „Dalmatyńskich Konobach” zamawia się z wyprzedzeniem.
"W przyszłym tygodniu już żegnam Dalmację. Tutaj link do miejscowych wspaniałości kulinarnych, ci, co nie znają, niech żałują, ci co znają, niech zatęsknią."
Pozdrawiam, Robert Makłowicz
http://www.facebook.com/pages/Robert-Mak%C5%82owicz/185214101494440
Przejazd z Orebića do Konoby Munitić
Co do zasady, obowiązuje transport własny. Istnieje możliwość zorganizowania odpłatnego transportu.
Tradycyjny, dalmatyński lunch - Marenda
Marenda to nic innego jak dalmatyński lunch.W skład wchodzi: dalmatyński prsut (suszona na wietrze dojrzewająca szynka), dojrzewające sery, chleb spod peki, świeże warzywa, oliwki.
Powrót do Orebića
Orientacyjna godzina zakończenia imprezy, nie ma limitów czasowych. Z doświadczenia wiemy, że w Konobie można spędzić dużo czasu na powolnym, leniwym, przyjemnym dla podniebienia biesiadowaniu.