Dalmatyńska Konoba

   Dalmatyńska Konoba

Opis

Nie ma w określeniu: "tradycja przenika się z nowoczesnością" ani grama przesady. Wspaniałe „Dalmatyńskie Konoby” łączą w sobie nietuzinkowe doświadczenia pokoleń kucharzy, wychowanych w oparciu o wiedzę, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Nigdzie tak, jak w tym miejscu nie spróbujemy wspaniałych specjałów, które w żadnym zakątku świata nie smakują tak, jak w Dalmacji. Czy są to wygrzewające się w słońcu słodkie pomidory, czy suszona morskim wiatrem dojrzewająca szynka, czy też lokalne przyprawy będące smacznym uzupełnieniem posiłków. Chleb w domowych konobach podobnie jak wyśmienite dania mięsne przyrządza się według starej receptury pod „Peką”. Powoduje to że nawet po kilku dniach jest on świeży, chrupiący i świetnie nadaje się do spożycia. Do posiłków gospodarze podają wyśmienite wino: czerwone bądź białe, winorośl bowiem ma w tym regionie wspaniałe warunki, powodując że przygotowane wino jest wyjątkowe nie tylko w skali Chorwacji. Wszystkich naszych miłych gości serdecznie zapraszamy do „Konoby” naszego przyjaciela Tiho, który jak nikt inny w Dalmacji wkłada całe swoje serce w przygotowanie pysznych potraw będących wspaniałym uzupełnieniem pobytu w Dalmacji. Na

In the saying that „the modern meets the old” there’s no exaggeration in this case. Amazing „Dalmatian Konobas” combine exceptional experience of the generations of chefs, who raised mastering the knowledge passed on from generation to generation . Nowhere else will you find such fantastic specialities that taste the way they do in Dalmatia. Whether we are talking about mellowing potatoes or ham dried by the sea wind, or maybe local spices being a tasty addition to the meals. Bread, as well as meat dishes are prepared according to a traditional recipe „under the Peka”. It makes it stay fresh, crispy and perfect to eat even after a couple of days. Delicious wine: either red or white is served by the owners with the meal, since the grapevine has great conditions to grow in this region, making the wine unique not only within the Croatian market. We invite all of our guests to the „Konoba” of our friend Tiho, who unlike anybody else puts his entire heart into preparing delicious dishes, which will be a wonderful part to your stay in Dalmatia. You need to remember, though, that meals in „Dalmatian Konobas” have to be booked in advance.

 

„I’m leaving Dalmatia next week. Here you have a link to the local culinary specialities. The ones who don’t know these, should regret that, the ones who tasted them, should miss them”

 

Greetings,

Robert Makłowicz

http://www.facebook.com/pages/Robert-Mak%C5%82owicz/185214101494440

leży pamiętać że posiłki w „Dalmatyńskich Konobach” zamawia się z wyprzedzeniem.

"W przyszłym tygodniu już żegnam Dalmację. Tutaj link do miejscowych wspaniałości kulinarnych, ci, co nie znają, niech żałują, ci co znają, niech zatęsknią."

Pozdrawiam, Robert Makłowicz
http://www.facebook.com/pages/Robert-Mak%C5%82owicz/185214101494440


Filmy i zdjęcia

 


 Zarezerwuj

Harmonogram

Przejazd samochodem 13:00 - 13:30

Przejazd z Orebića do Konoby Munitić

Co do zasady, obowiązuje transport własny. Istnieje możliwość zorganizowania odpłatnego transportu.

Przerwa na posiłek w restauracji 13:30 - 15:00

Tradycyjny, dalmatyński lunch - Marenda

Marenda to nic innego jak dalmatyński lunch.W skład wchodzi: dalmatyński prsut (suszona na wietrze dojrzewająca szynka), dojrzewające sery, chleb spod peki, świeże warzywa, oliwki.

Przejazd samochodem 15:00 - 15:30

Powrót do Orebića

Orientacyjna godzina zakończenia imprezy, nie ma limitów czasowych. Z doświadczenia wiemy, że w Konobie można spędzić dużo czasu na powolnym, leniwym, przyjemnym dla podniebienia biesiadowaniu.


Oferta

 Zarezerwuj

Opinie o Dalmatyńska Konoba

Średnia ocena gości
10.0
Liczba opinii: 5
Mieliśmy wielkie szczęście być w lipcu w tym magicznym miejscu jakim jest Konoba Munitić poznać Tiho i Jasną. Tak naprawdę trudno znależć odpowiednie słowa by oddać atmosferę tego miejsca i gospodarzy. Z wielkim sentymentem wspominamy tamten dzień...Tiho i Jasna to wspaniali ciepli ludzie a jedzonko ...no cóż po prostu pycha:) Rakija Smokva i Wiśnia mocno pozostają w pamięci...pozostaje tylko mieć nadzieję,że odwiedzimy jeszcze przynajmniej raz to magiczne miejsce...Podrowienia dla Tiho I Jasnej, Ania I Grzegorz z Krakowa
Mieliśmy wielkie szczęście być w lipcu w tym magicznym miejscu jakim jest Konoba Munitić poznać Tiho i Jasną. Tak naprawdę trudno znależć odpowiednie słowa by oddać atmosferę tego miejsca i gospodarzy. Z wielkim sentymentem wspominamy tamten dzień...Tiho i Jasna to wspaniali ciepli ludzie a jedzonko ...no cóż po prostu pycha:) Rakija Pigwa i Wiśnia mocno pozostają w pamięci...pozostaje tylko mieć nadzieję,że odwiedzimy jeszcze przynajmniej raz to magiczne miejsce...Podrowienia dla Tiho I Jasnej, Ania I Grzegorz z Krakowa
Tylko tutaj jedzenie ma prawdziwy smak, a tradycja jest w każdym kącie. Ten kto wie, to zrozumie. Miejsce jakich mało i długoby szukać. Tu trzeba trafić :)) Jeśli doceniacie staranność przygotowania posiłków, to właśnie w tym miejscu jest esencja kunsztu kulinarnego. Nie wszystkie potrawy mozecie lubić, ale warto tu spróbować bez uprzedzeń, wszystko tutaj jest w jak najlepszym wydaniu. Zawsze będę tutaj wracał :))))))) Kłaniam się nisko Jasnej i Tiho.
Odwiedziwszy tę Konobę dopiero zrozumieliśmy znaczenie tego słowa! Tam nie ma menu - tylko świetny kucharz robi cuda na grillu. Tak dobrego mięsa nie jadłem nigdzie (a trochę podróżuję). Tiho i Jasna są przesympatyczni! Na pewno tam wrócimy:)
To była moja kolejna wizyta w tym miejscu. Urok tej konoby jest tak silny, ze z pewnością tu jeszcze wrócę nie raz. Pozdrawiamy Tiho i Jasna!
To prawda, ze chętnie się tu wraca...;-)